Drastične kazne za bankarske gigante

Bez autora
Nov 12 2014

Zbog špekulacija na deviznim tržištima, pet svetskih banaka moraće da plati gotovo tri i po milijarde dolara. Vodeće svetske banke već su bile meta kritika – zbog lažiranja kamata i uloge u izbijanju svetske finansijske krize.Regulatorne vlasti u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji, posle višemesečne istrage, utvrdile su da između 2008. i 2013. godine u pet banaka nije bilo pravilnog obučavanja i nadglednja trgovaca devizama.

Globalni regulatori kaznili pet banaka s 3,4 mlrd dolaraZbog špekulacija na deviznim tržištima, pet svetskih banaka moraće da plati gotovo tri i po milijarde dolara. Vodeće svetske banke već su bile meta kritika – zbog lažiranja kamata i uloge u izbijanju svetske finansijske krize.

Regulatorne vlasti u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji, posle višemesečne istrage, utvrdile su da između 2008. i 2013. godine u pet banaka nije bilo pravilnog obučavanja i nadglednja trgovaca devizama.

"Oni su stavili svoje interese iznad svojih klijenata, zloupotrebili su poverenje javnosti i nas regulatora. Pošto nije bilo kontrole manipulisali su fiksnim kamatama na deviznim tržištima", kaže Martin Vitli iz Saveta za finansijsko upravljanje.

Banke su očekivale visoke kazne. Sitibank, Džej-Pi Morgan, Kraljevska banka Škotske, Ejč-Es-Bi-Si banka i Ju-Bi-Es, moraće da plate 3,4 milijarde dolara.

"Mislim da ćemo videti nekolicinu ljudi koji će biti veoma nervozni zbog kazni. Ne samo da su prešli crvenu liniju već su bili na pogrešnoj strani", ističe analitičar za tržište Alister Makeg.

Polovinu kazne platiće britanske banke, što se ne pamti u toj zemlji. Banka Engleske otvorila je posebnu istragu kako bi ispitala ulogu svojih zvaničnika na deviznom tržištu.

"Kazne koje će banke morati da plate biće iskorišćene za opšte javno dobro. Odlučan sam da iskorenim korupciju, kako bismo imali odgovoran bankarski sistem koji podržava našu privredu", kaže ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn.

Devizno tržište koje vredi više od pet hiljada milijardi dolara dnevno, najveće je u svetu i najmanje regulisano.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik